"Μη νοιάζεσαι αν σ ένα δρόμο περάσουν κι άλλοι , αφού πρώτα θά,χεις περάσει εσύ.
Αν χρειαστεί να τον ξαναπεράσεις , θα τον ξέρεις".

Αυτή η γωνιά αφιερώνεται
στήν μαμά μου Νίνα .



Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οταν Η Μαγεία γίνεται Ταξίδι ..πηγαίνει .....

Φωτό



Δείτε τί σάς έχω παρακάτω καί  Ταξιδέψτε ...
μέ οποιον τρόπο μπορείτε ..
Μέ τήν πραγματικότητα .. μέ τήν Φαντασία ..
οτι καί νά διαλέξετε ..Η Μαγεία είναι σίγουρη ..

Βενετία . Μία Πόλη . Μιά Ιστορία .

Η Βενετία ή, παλαιότερα, Ενετία (Ιταλικά: Venezia) είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιοχής Βένετο, με πληθυσμό 271.663 (εκτίμηση 2004).
Η πόλη βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Η άλλοτε Ρεπούμπλικα Σερενίσσιμα (= Γαληνότατη Δημοκρατία) ήταν μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Ιστορία της Βενετίας

Η απελπισία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές,των Γότθων αρχικά και των Ούνων στη συνέχεια, ανάγκασε τους κατοίκους της βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη. Κάποιοι απ' αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας από το 400 μ.Χ. περίπου. Η άσχημη κατάσταση των γύρω περιοχών σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρείχε η λιμνοθάλασσα με τα αβαθή νερά, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση κι άλλων προσφύγων. Η μόνη, σχεδόν, δυνατότητα βιοπορισμού ήταν η θάλασσα.
Έτσι σιγά σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας.

Η κατάρρευση της Βυζαντινής κυριαρχίας στην Ιταλία, μετά το θάνατο του Ιουστινιανού, σήμανε την απαρχή της δημιουργίας του ανεξάρτητου κράτους της Βενετίας. Κάτω από την πίεση των Λογγοβάρδων, μεγάλος αριθμός κατοίκων των γύρω περιοχών, άρχισε να καταφεύγει στη λιμνοθάλασσα. Με τη δημιουργία του Εξαρχάτου της Ραβέννας, η άμυνα της περιοχής πέρασε στα χέρια των ντόπιων. Σταδιακά, η απώλεια εδαφών και ο περιορισμός του Εξαρχάτου στην Πεντάπολη, παράλληλα με την εμφάνιση των Σλάβων στα παράλια της Αδριατικής, αύξησε τη στρατηγική σημασία της Βενετίας. Η δημιουργία αξιόμαχου ναυτικού από τους Βενετούς τούς κατέστησε πολύ σημαντικούς για την αντιμετώπιση της πειρατικής δραστηριότητας των Σλάβων στην περιοχή και την υποστήριξη της άμυνας των παραλιακών πόλεων του Εξαρχάτου. Έτσι παραχωρούνται στην περιοχή κάποια φορολογικά και διοικητικά προνόμια, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέα λιμάνια για την υποστήριξη της δράσης του Βυζαντινού ναυτικού στην περιοχή.

Όταν το 726 ο Λέων Γ' Ίσαυρος διακήρυξε την αποκαθήλωση των εικόνων, οι δυνάμεις του Εξαρχάτου επαναστάτησαν. Στην επανάσταση αυτή συμμετείχαν και οι Βενετοί, οι οποίοι ανακήρυξαν ως νέο δούκα (=Δόγη) της περιοχής τους κάποιον Όρσο. Αν και τον επόμενο χρόνο ο Λέων αναγνώρισε την εκλογή ως έγκυρη,...........


Slideshow: Venetia - Slideshow





ωστόσο οι Βενετοί είχαν κάνει το πρώτο βήμα προς την αυτονόμησή τους. Με την κατάρρευση του Εξαρχάτου το 751 χάθηκε κάθε δυνατότητα ελέγχου της Βενετίας από το Βυζάντιο, αν και παρέμενε θεωρητικά ακόμη βυζαντινή επαρχία. Με την είσοδο των Φράγκων στην Ιταλία, από τα τέλη του 8ου αιώνα, οι Βυζαντινοί αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν και τυπικά την αυτονομία της Βενετίας. Πλέον οι Δόγηδες, εκλεγμένοι από συνέλευση πολιτών, έφεραν τον τίτλο του Σπαθάριου (από τον 10ο αιώνα του Πρωτοσπαθάριου) και λειτουργούσαν ως ανεξάρτητοι σύμμαχοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η επαναδραστηριοποίηση των Βυζαντινών στη Δύση, από τον 10ο αιώνα αναβάθμισε τη σημασία της Βενετίας, η οποία ανέλαβε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πειρατικής δράσης των Σαρακηνών. Για να εξασφαλιστεί η σταθερή πρόσδεση της Βενετίας στο Βυζάντιο άρχισαν να της παραχωρούνται διάφορα προνόμια. Εν τέλει ο Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος απάλλαξε τους Βενετούς από κάποιους φόρους και τους έθεσε στη δικαιοδοσία του Λογοθέτη του Δρόμου. Χάρη σε αυτά τα προνόμια κατά τον 11ο αιώνα η Βενετία αναδείχτηκε σε ναυτική και εμπορική υπερδύναμη, εκτοπίζοντας τις άλλες ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες.

Οι γόνδολες

Λόγω ότι η Βενετία είναι χτισμένη σε πολυάριθμα μικρά νησιά είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί κάποιος με αυτοκίνητο ή με άλλο μέσο. Έτσι οι κάτοικοί της χρησιμοποιούν τις γόνδολες για να μετακινηθούν μέσω του νερού που βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά. Οι γόνδολες είναι μακρόστενες ξύλινες βάρκες. Τις οδηγούν οι γονδολιέρηδες, οι οποίοι φορούν συνήθως μπλούζες με άσπρες και κόκκινες ρίγες.

Συγκοινωνίες

Η Βενετία διαθέτει αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας αλλά και του εξωτερικού και το οποίο βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης. Επίσης διαθέτει μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό που συνδέει την πόλη με τις ιταλικές μεγαλουπόλεις και την Ευρώπη. Το λιμάνι της εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με κάποια λιμάνια της Αδριατικής όπως το Ντουμπρόβνικ των δαλματικών ακτών αλλά και με την Ελλάδα (Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Πάτρα).

Αξιοθέατα

* Άγιος Μάρκος (Βενετία)
* Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων
* Καφέ Φλοριάν


Η Βενετία είναι η πιο χαρακτηριστική πόλη της Ιταλίας είναι χτισμένη πάνω σε 118 νησιά της εκτεταμένης λιμνοθάλασσας που σχηματίζεται ανάμεσα στις εκβολές του Πάδου, του Αδίγη και του Μπρέντα.

Τα 175 κανάλια που χωρίζουν τα νησάκια και επικοινωνούν με γέφυρες αποτελούν τους υδάτινους δρόμους που τους διασχίζουν βενζινάκατοι, βαποράκια, βάρκες και οι περίφημες γόνδολες που έχουν γίνει πια το σύμβολο της Βενετίας. Εξαιτίας της ίδιας της συγκρότησής της, που δεν προσφέρεται, όπως των άλλων πόλεων, για μεγάλα ρυθμιστικά σχέδια και για σημαντικές οικοδομικές μετατροπές, η Βενετία διατηρεί ακόμη την όψη που είχε στους καιρούς της ένδοξης δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου.venice

Η γοητεία της πόλης βρίσκεται κυρίως στα χρώματά της και στην ιδιαίτερη λάμψη της, στη χάρη των μικρών γεφυριών που ενώνουν τα στενά κανάλια, στους μικροσκοπικούς κήπους που ανθίζουν με θαυμαστό τρόπο και στους πιο μικρούς χώρους και κυρίως στην πατίνα του χρόνου που είναι απλωμένη παντού και δημιουργεί θαυμάσια αρμονία ανάμεσα στα πιο διαφορετικά στοιχεία μιας μακρινής για τον σημερινό επισκέπτη εποχής.

Κύρια Αξιοθέατα

1. Η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το κωδωνοστάσιο, επιβλητικό οικοδόμημα ρομανικού ρυθμού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας έχοντας στη βάση του την ωραία στοά του Σανσοβίνο. Στη βορινή πλευρά βρίσκεται ο πύργος του Ωρολογίου, με δύο πελώριους ορειχάλκινους Μαυριτανούς, που σημαίνουν τις ώρες.
2. Δίπλα στην πλατεία και σε άμεση επικοινωνία με αυτήν βρίσκεται η μικρή πλατεία που έχει για φόντο τον κόλπο του Αγίου Μάρκου και στη μία πλευρά της έχει την Παλαιά Βιβλιοθήκη αριστούργημα του Σανσοβίνο και από την άλλη το ανάκτορο των δόγηδων που συνδυάζει τον ρυθμό της Αναγέννησης με τον γοτθικό-βενετσιάνικο ρυθμό σε μία θαυμάσια οικοδομή.
3. Πίσω από αυτό βρίσκεται η θρυλική Γέφυρα των Στεναγμών, μια μικρή σκεπασμένη γέφυρα, που ενώνει το ανάκτορο με τις παρακείμενες φυλακές, τις ονομαζόμενες Μολύβια. Το Κανάλ Γκράντε είναι η βασική της αρτηρία. Η μεγάλη αυτή υδάτινη οδός σε σχήμα ανάποδου S, μήκους 3.800 μ. και πλάτους 30-70 μ. έχει από τις δύο πλευρές της υπέροχα μέγαρα, βυζαντινά, ρωμαϊκά, γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ, καθώς και επτά εκκλησίες. Το κανάλι έχει τρεις γέφυρες: τη γέφυρα των Σκάλτσι, την ξύλινη γέφυρα της Ακαδημίας και την ωραιότατη Πόντε ντι Ριάλτο.
4. Στην αρχή του Κανάλ Γκράντε υψώνεται η περίφημη εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελα Σαλούτε.
5. Το παλιό Διοικητήριο, (άλλοτε έδρα των επιτρόπων του Αγίου Μάρκου) οικοδόμημα αυστηρής κομψότητας, που εναρμονίζεται θαυμάσια με τη ναπολεόντεια ή νεότατη πτέρυγα, η οποία κλείνει τη δυτική της πλατείας. Τη νότια πλευρά της αποτελεί το Νέο Διοικητήριο, άλλοτε βασιλικό ανάκτορο.
6. Άλλες εκκλησίες της Βενετίας αξίζει να μνημονευθούν για την αρχιτεκτονική τους αξία ή για τους θησαυρούς τέχνης που περιέχουν: οι εκκλησίες των Φράρι, του Σαν Τσανίπολο, του Αγίου Ζαχαρία , της Θεοτόκου Μαρίας των θαυμάτων, του Σαν Τζιόρτζιο.

BURANO

Το γραφικό «νησί της δαντέλας» στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας
με τα ποικιλόχρωμα παραδοσιακά σπίτια Το νησί ειναι επίσης γνωστό για τις πολύχρωμες και με έντονα χρώματα βαμένες κατοικίες του.
Λένε ότι οι ψαράδες και οι ναυτικοί,έβαφαν τα σπίτια τους με έντονα χρώματα για να τα ξεχωρίζουν απο μακριά όταν γυρνούσαν κουρασμένοι απο το ψάρεμα,ύστερα απο μακρόχρονη απουσία.
Κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου εκπροσωπείται στις όψεις των σπιτιών.

Το BURANO βρίσκεται 7 χιλιόμετρα απο την Βενετία.Ο σημερινός πληθυσμός του ειναι 4.000 κάτοικοι.Δύο ειναι οι εκδοχές για το όνομα του νησιού.Η μία είναι ότι πήρε το όνομά του απο την οικογένεια Buriana και η άλλη ότι οι πρώτοι του κάτοικοι ήρθαν απο το μικρό νησί Buranello πέντε μίλια προς το Νότο.Εγινε διάσημο τον 16ο αιώνα απο τις περίφημες δαντέλλες που έφτιαχναν οι γυναίκες του νησιού και οι οποίες κατασκευάζονταν μόνο με βελόνα και κλωστή.

Οι δαντέλλες αυτές εξαπλώθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη και έγιναν περιζήτητες.Σήμερα εκτίθονται δείγματα απ' αυτές στο Μουσείο Lace.

Φωτό

Το νησί έχει πιθανότατα κατοικειθεί απο τα ρωμαικά χρόνια,πολύ πριν οι Λομβαρδοί εγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα κατά την διάρκεια του 6ου αιώνα.Με την κατάρευση της Βενετικής Δημοκρατίας έπεσε σε παρακμή.Αναφέρεται ως πρωτεύουσα των νησιών της λιμνοθάλασσας στο βόρειο τμήμα κατά τον 19ο αιώνα και τελικά έγινε αναπόσπαστο μέρος της Βενετίας το 1923.

MURANO

το περίφημο Νησί Μουράνο, διάσημο ανά τον κόσμο για τα πολύχρωμα κρύσταλλά του. Θα κάνετε μία στάση εκεί και θα επισκεφτείτε το Μουσείο Μουράνο, όπου θα σας κάνουν μια μικρή επίδειξη για το πώς φτιάχνονται τα περίφημα κρύσταλλα από φυσητό γυαλί

Ιστορία χειροποίητων έργων τέχνης από φυσητό γυαλί

Στη Βενετία οι κατασκευαστές γυαλιών φτιάχνανε για λογαριασμό τους διάφορα δοχεία τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ξεδιψάσουν καθώς μοχθούσαν εργαζόμενοι στους κλιβάνους. Τα δοχεία αυτά ονομαζόντουσαν drinking vessel ήταν αριστοτεχνήματα και αποτελούσαν παράδοση.

Στην κατασκευή των δοχείων αυτών, είχαν την ευκαιρία να πειραματίζονται για νέες τεχνικές που θα τους βοηθούσαν στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας υλικού, την δημιουργία ομορφότερων σχημάτων με ιδανικότερους συνδυασμούς χρωμάτων.

Φωτό

Το 1291 οι λεγόμενοι glass-makers, αποχώρησαν από τη Βενετία και μετακόμισαν στο νησί Μουράνο, λόγο του ότι οι κλίβανοι ήταν πολύ μεγάλοι και αποτελούσαν μεγάλο κίνδυνο φωτιάς για την πόλη. Αυτός ήταν ο θεωρητικός λόγος. Ο ουσιαστικός όμως ήταν ότι οι αρχές, θέλανε να διατηρήσουν επτασφράγιστο μυστικό την μοναδική έως τότε τεχνική που είχαν αναπτύξει οι άνθρωποι αυτοί από τα βλέμματα του ανταγωνισμού.

Έτσι το νησί Μουράνο πολύ σύντομα εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη του κόσμου.


Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ... Βενετία... έχω πάει τρείς φορές και μπορώ να πω πως κάθε φορά είναι σαν πρώτη.. δε τη χορταίνω..
Μαγεία αυτό το ταξίδι όπως το λές...
Καλημέρα ψυχούλα μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φοβερό μέρος έχω πάει δυο φορές μα έχω αρκετά χρόνια απο τη τελευταία φορά.Μαγευτική πόλη ..

Alma Libre είπε...

@Καλημέρα λουλουδάκι μου .. εγώ έχω πάει μιά .. αλλά μία = καμία ... αχχχχχχχ .......
Φιλάκιιιιιιι ...

Alma Libre είπε...

@ αχτίδα μου .. καί εγώ πρίν από αρκετά χρόνια είχα πάει .. αλλά οσες φορές καί νά πάει κάποιοσ .. είναι σνα νά μήν έχει πάει .. Η Βενετία ειναι σταθερή αξία .. αναλλοίωτη στό Χρόνο .
τήν Καλησπέρα μου .

lourdi lourdaki είπε...

Περασα να πω ευχαριστω!! και ω! Βενετια!! ονειρο ε!ελπιζω να ειμαι καλα να ξαναπαω!!
Σε φιλω!

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρήκα!
Θέλω να σου πω οτι έχω ξαναπεράσει αρκετές φορές αλλά το κορδελάκι σου δε μ'αφήνει να σχολιάσω. Τώρα επιτέλους τα κατάφερα! :)

Κούκλα η Βενετία με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Δε θα συνιστούσα να πάει κάποιος όταν βρέχει γιατί τόσο νερό πώς να το αντέξει κανείς!
Αν έχει κάτι αρνητικό είναι οτι είναι πάντα κατάμεστη από κόσμο αλλά όλοι έχουν δικαίωμα να απολαύσουν την τόση ομορφιά της...
Καλό βράδυ!

Alma Libre είπε...

@lourdi μου , φυσικά καί θά είσαι καλά καί θά ξαναπάς, καί εγώ θέλω νά πάω πάλι , μιά φορά ποτέ δέν είναι αρκετή .
Φιλάκια γλυκιά μου .

Alma Libre είπε...

@ AnD Καλώς ήρθες φίλη μου, καί σέ υεχαριστώ γιά τό σχόλιο σου .
Πολλές φορές φταίνε καί οί συνδέσεις ...καί εγώ μερικές φορές δέμ μπορώ νά γράψω σέ διάφορα blogς αλλά μετά από λίγο τά καταφέρνω .
Ο καλύτερος καιρός γιά τήν Βενετία από οτι θυμάμε καί μού είχαν πεί καί οί ντόπιοι τότε είναι Σεμπτέβρης .αλλά τώρα έτσι οπως έχει αλλάξει τό περιβάλλον καί η φύση τίποτα δέν είναι σίγουρο ,αλλά οπως καί νά,ναι Η βενετία αξίζει έστω καί μέ τίς υγρασίες της .
Καλό βράδυ καί σένα .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...