"Μη νοιάζεσαι αν σ ένα δρόμο περάσουν κι άλλοι , αφού πρώτα θά,χεις περάσει εσύ.
Αν χρειαστεί να τον ξαναπεράσεις , θα τον ξέρεις".

Αυτή η γωνιά αφιερώνεται
στήν μαμά μου Νίνα .



Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Μαγειρέματα τής Almas .No 1

H Κουζίνα μου κατά καιρούς έχει ζήσει στιγμές μεγαλείου καί δόξας .
Ειδικά ΣαββατοΚύριακα πού πέφτουν τά τηλέφωνα από φίλες/φίλους καί συνάδελφες/οι.
Η Μαγειρική καί η ζαχαροπλαστική μού άρεσε από μικρή ηλικία καί τήν έβλεπα σάν στιγμές δημιουργίας γιατί μού άρεσε νά δοκιμάζω , καί νά ανακαλύπτω καινούργιους πειραματικούς συνδυασμούς σέ κλασικές συνταγές ,καί πού ευτυχώς πάντα έιχαν επιτυχία ..(εκτός από καμιά δυό φορές λόγω απροσεξίας ).


Ετσι λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αγαπημένες μου συνταγές , κλασσικές. έυκολες ,γρήγορες ,μέ υλικά πού ολοι λίγο η πολύ έχουμε σπίτια μας ,αλλά κυρίως πεντανόστιμες .

Πάμε λοιπόν .

Ενότητα πρώτη - Ευκολα - γρήγορα πρώτα πιάτα καί συνοδευτικά.

1

Σουφλέ με ψωμί, ζαμπόν, τυριά και κρέμα . ΜΙά πολύ νόστιμη , ευκολη ,καί γρήγορη συνταγή γιά σουφλέ

Συστατικά

* 10-12 φέτες ψωμί του τοστ
* 100γρ τριμμένο κασέρι
* 100γρ τριμμένο εμμεντάλ
* 100γρ τριμμένο γκούντα
* 100γρ τριμένο ρεγκάτο
* 2000γρ ζαμπόν σέ φέτες
* 6 φέτες στρογγυλές μπαίηκον
* 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο η βιτάμ
* 1 καί μισό φλιτζ. τσάγιου κρέμα γάλακτος
* 1 νεροπότηρο πλήρες γάλα
* 3 αυγά
* 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη παρμεζάνα η ρεγκάτο για το πασπάλισμα.
* πιπέρι ελάχιστο μοσχοκάρυδο
* και λίγο έξτρα βούτυρο για το πυρέξ.


Εκτέλεση



1. Αφαιρέστε τη κόρα από τίς φέτες τού ψωμιού .
2. Πάρτε ένα τετράγωνο πυρέξ βάλτε λίγο βούτυρο και απλώστε στον πάτο τίς φέτες τού ψωμιού μέχρι να σκεπαστεί εντελώς ο πάτος.
3. Σέ ένα μπόλ κτυπάτε τά αυγά μέ τό γάλα ελαφρά μαζί μέ τό βούτυρο ,λίγο πιπέρι καί λίγο μοσχοκάρυδο
4. Σε ένα μπόλ ενώστε μαζί ολα τα τριμμένα τυριά.
5. Μέ μιά κουτάλα ραντίζετε τό μισό μίγμα αυγών-γάλακτος-βουτύρου τήν πρώτη στρώση από τίς φέτες ψωμιού.
6. Πασπαλίζετε μιά στρώση από τά τριμένα τυριά νά πάει παντού .
7. Βάζετε μιά στρώση ζαμπόν καί μια΄στρώση τίς φέτες τού μπαίηκον κομένες στήν μεση (δηλαδη τίς 3 φέτες απο τό μπαίηκον)
8. Βάζετε μιά δέυτερη στρώση από φέτες ψωμιού ,μετά τό υπόλοιπο μίγμα αυγά- γάλα ,μετά μιά στρώση τυριά .καί μετά ζαμπόν-μπαίηκον
9. Τελειώνετε με το υπόλοιπο ψωμί πού σάς έχει μείνει και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί, καί εάν σάς περίσεψε καί ζαμπόν .
10.Από πάνω περιχύνετε μέ τήν κρέμα γάλακτος νά πάει παντού κάι νά καλύψει καλά ολη τήν επιφάνεια .
11. Πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα η τό ρεγκάτο και ψήνετε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
12. Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να κάνει μια ρόδινη κρούστα απο πάνω.
Οταν ψηθεί περιμένετε 15 λεπτά καί μετά τό κόβετε .
Απολαύστε το ζεστό .


Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε προσθέστε στα τυριά 100γρ τριμμένη φέτα δίνει άλλη γεύση.
Αντικαταστήστε το ζαμπόν με 300γρ ψιλοκομμένα και σοταρισμένα μανιτάρια.


2

Πατάτες μέ μπύρα .

Συστατικά

* 8 -10 Πατάτες κομμένες σε κυδωνάτες φέτες
* 1 κουτάκι μπύρα
* 2 κ.σ. μουστάρδα
* 1 Λεμόνι
* Λίγο ελαιόλαδο
* Αλάτι
* Πιπέρι
* Ρίγανη


Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυδωνάτες ροδέλες.
2. Τις αραδιάζουμε στο ταψί. Αναμιγνύουμε καλά την μουστάρδα με το λεμόνι τά μπαχαρικά και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το μίγμα στις πατάτες.
Ανακατεύουμε να πάει παντού.
3. Περιχύνουμε με την μπύρα και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.


Συνοδέυουν υπέροχα ολα τά κρεατικά καθώς καί ψάρια .

Λίγα μυστικά ακόμα :
Εκτός από πατάτες μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να κάνετε και μπριζόλες ή κοτόπουλο φούρνου.


3

Λαζάνια με σπανάκι

Συστατικά

* 1 κιλό σπανάκι
* 4 πράσα
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* Άνιθος
* 1/2 πουμαρό
# 10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
# 2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
* ελαιόλαδο
* αλάτι
* πιπέρι
* 150 γρ. φέτα (ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας)
* 100 γρ. τριμμένο γκούντα
* 1 κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
* 12 φύλλα λαζάνια
* 2 κουτ. σούπας βούτυρο


Οδηγίες

1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό και τον άνιθο και σωτάρουμε.
2. Ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί, σωτάρουμε για 10 λεπτα (Θα βγάλει πολλά υγρά).
3. Προσθέτουμε το pumaro, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε το σπανάκι για 15 λεπτά ακόμη.
4. Στο πυρέξ (στον πάτο) βάζουμε πολύ μικρά διάσπαρτα κομματάκια βούτυρο και τρίβουμε λίγο φέτα και γκούντα.
5. Βάζουμε μια σειρά λαζάνια, καλύπτωντας όλο τον πάτο.
6. Πάνω απ τα λαζάνια απλώνουμε το 1/3 της ποσότητας από το σπανάκι μας και τρίβουμε φέτα.
7. Καλύπτουμε πάλι με λαζάνια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές(σύνολο 3 στρώσεις με σπανάκι και φέτα).
8. Στην τελευταία στρώση λαζάνια, ρίχνουμε το τριμμένο γκούντα και λίγο βούτυρο διάσπαρτα μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζουμί απ το σπανάκι και με την κρέμα γάλακτος.
9. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για μισή ώρα.


Λίγα μυστικά ακόμα :
Η συνταγή αύτή είναι δικής μου έμπνευσης, στην προσπάθεια μου να φτιάξω κάτι περίτεχνο και εύκολο μέ τό σπανάκι πού σέ πολλούς δέν αρέσει σκέτο(σάν σπανακόρυζο η σάν κλασική πίτα).
Πήρα ιδέες από διάφορες άλλες συνταγές και αυτοσχεδίασα.
Είναι απροσδόκητα γευστική και εντυπωσιακή...


4

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Μιά πολύ νόστιμη λύση γιά οσους δέν αρέσει τό βραστό κουνουπίδι .Δοκιμάστε την .

Υλικά

1 μεγάλο κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας αλεύρι
1 1/2 κούπας ζεστό γάλα
3/4 κούπας κεφαλοτύρι γλυκό ή παρμεζάνα τριμμένη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
ελάχιστο βούτυρο γιά τό πυρέξ
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο


Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'

Εκτέλεση

Καθαρίστε το κουνουπίδι και χωρίστε το σε φούντες.
Πλύντε το και βράστε το σε αλατισμένο νερό 7'-8'.
Στραγγίστε το κι αφήστε το να στεγνώσει καλά.
Σέ ένα κατσαρολάκι βάζετε τό μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι .Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το να σταθεί 10'.
Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.
Τό υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί μέ μιά κουταλία σούπας βούτυρο τό βάζετε σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το αλεύρι 1'.
Ρίξτε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχετε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ.
Αρωματίστε τη με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το τυρί και το κρεμμύδι.
Αφήστε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέστε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
Ρίξτε μέσα το κουνουπίδι κι ανακατέψτε το.
Αδειάστε το στο πυρέξ και ψήστε το 50' στους 180 βαθμούς C.
Σερβίρετέ το ζεστό.


Μανιταρόπιτα

1/4 τυρί γκούντα
1/4 κεφαλογραβιέρα
1/4 γραβιέρα Κρήτης
1/4 τυρί regato kerrigold
2 κονσέρβες μανιτάρια σε τεμάχια
πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 αυγά
1/2 ποτηράκι κρασί λευκό
μαϊντανός , άνηθος
φύλλο σφολιάτα
λίγο ελαιόλαδο
2 κρέμες γάλακτος (μεσαίο μέγεθος)


-Τρίβουμε τα τυριά σε ένα μπολ.
-Ψιλοκόβουμε τα ήδη τεμαχισμένα μανιτάρια σε μικρότερα κομματάκια, τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε.
-Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο σε λίγο λάδι.
-Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί.
-Χτυπάμε καλά τα αυγά.
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα τυριά, τα αυγά και τις κρέμες γάλακτος.
-Έπειτα, ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με τα μανιτάρια.
-Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο βούτυρο και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτα.
-Απο πάνω βάζουμε το μείγμα και έπειτα το δεύτερο φύλλο σφολιάτα.
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Καλή σας ορεξη.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...