"Μη νοιάζεσαι αν σ ένα δρόμο περάσουν κι άλλοι , αφού πρώτα θά,χεις περάσει εσύ.
Αν χρειαστεί να τον ξαναπεράσεις , θα τον ξέρεις".

Αυτή η γωνιά αφιερώνεται
στήν μαμά μου Νίνα .



Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Καραβάκι τό Ελληνικόν η Χριστουγεννιάτικο Ξενόφερτο Ελατο ????

Το Ελατο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ΄Αγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων. Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές.

Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη, κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να εξελιχτεί προοδευτικά σ' ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της "Δωροθήκης"- του χώρου δηλαδή που σ'αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο. Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο το............
το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο. Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το στόλισμα του το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί.
Για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα ανάκτορα του 'Οθωνα το 1833 και μετά στην Αθήνα. Από το Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά το δέντρο με τις πολύχρωμες μπάλες μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το χριστόξυλο ή δωδεκαμερίτης ή σκαρκάνζαλος ένα χοντρό ξύλο δηλαδή από αχλαδιά ή αγριοκερασιά. Τα αγκαθωτά δέντρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους. Οι πρόγονοί μας τοποθετούσαν το χριστόξυλο στο τζάκι του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η στάχτη των ξύλων προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό. Το χριστόξυλο αντικαταστάθηκε από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο από τη Γερμανία εξαπλώθηκε και ρίζωσε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προέλευσή του δεν είναι γερμανική. Ο καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας Κώστας Καλογύρης υποστηρίζει ότι το έθιμο του δέντρου έχει ανατολίτικη προέλευση. Την άποψη του στηρίζει σε ένα συριακό κείμενο που υπάρχει σε χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο. Το κείμενο αναφέρεται σε έναν ναό που έχτισε το 1512 ο Αναστάσιος ο 'Α στα βόρεια της Συρίας και στον οποίο υπήρχαν δύο μεγάλα ορειχάλκινα δέντρα.

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, το στόλισμα του δέντρου καθιερώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος, περπατώντας τη νύχτα στα δάση και βλέποντας τα χειμωνιάτικα αστέρια να λάμπουν μέσα στα κλαδιά, συνέλαβε την ιδέα της τοποθέτησης ενός φωτεινού δέντρου στο σπίτι του, που θα απεικόνιζε τον έναστρο ουρανό απ' όπου ο Χριστός ήρθε στον κόσμο. Όμως σε μερικά μέρη όπως στη Λέσβο το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι από έλατο αλλά από κλαδί ελιάς το οποίο το στολίζουν με χρυσωμένα πορτοκάλια, καρύδια και διάφορα παιχνίδια. Η Ελλάδα ωστόσο, ως χώρα της θάλασσας, είχε το έθιμο του στολισμού του καραβιού. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.

Στην πόλη της Χίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, όποιες ενορίες επιθυμούν, κατασκευάζουν (βάσει μακέτας) πλοία, -πολεμικά ή εμπορικά- σε σμίκρυνση. Αυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το πλήρωμα, του κάθε πλοίου τραγουδούν κάλαντα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε στη χώρα μας μια εκστρατεία για την κατάργηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου με σύνθημα: «Καράβι στη θέση του έλατου». «Το έλατο δεν είναι ελληνικό». Ωστόσο αυτές τις μέρες και τα δυο έχουν την τιμητική τους.

Πηγή :Βικιπαίδεια

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

15 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Καλημέρα κοριτσάκι μου!
Δεν θα στολίσω δέντρο..
Μόνο κάποια λαμπάκια να φωτίσουν..τα σκοτάδια..
Και καθώς θα αναβοσβήνουν θα κάνω ευχές για τον καθένα χωριστά.
Σε φιλώ κοριτσάκι!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα ψυχούλα μου,
όλοι λέμε για το καραβάκι και το καμαρώνουμε αλλά οι περισσότεροι στολίζουμε δεντράκι...
Μου άρεσε η αναφορά σου.
Καλημέρα αστεράκι μου, για το άλλο... μόλις το έχω θα σε ειδοποιήσω.
Φιλάκια.

angel είπε...

Καλή εβδομάδα κοριτσάκι! Για χαρά και από δω. Με σκούντηξες και καλά έκανες! Ξεκινάω γενική στο σαλόνι και μια προσπάθεια να το φέρω σε πνεύμα εορταστικό. Δένδρο βέβαια δεν έχω αλλά κεράκια, φωτάκια και τα συναφή υπάρχουν. Άντε να δούμε...

Ανώνυμος είπε...

εχω ερθει στην σελιδα σου πολλες φορες... με σκοπο να σε ακολουθησω.. αλλα χανομουν στην αναρτηση σου καθε φορα και ξεχνουσα να γραφτω...

επειδη ποτε δεν ειναι αργα.. σημερα ειπα πρωτα θα γραφτω και μετα θα σε διαβασω...

προτιμω δεντρακι μια και με τα καραβια δεν τα παμε και καλα..

καλη συνεχεια...

Alma Libre είπε...

@ γλυκιά μου Γιαγιά Αντιγόνη ,, καί εγώ φέτος στόλισα μόνο τήν βεράντα .. μέ τά φωτάκια πού είχα βάλει πέρσι (δέν τά είχα ξεστολίσει .. τά είχα αφήσει μόνιμη διακόσμηση στά φυτά καί στά κάγκελα ... χαχαχχαχαχχαχα .. καινούργια διακοσμητική αυτή .. αμέ ..) καί απλά εβαλα τό καλώδιο στήν πρίζα .. περίεργα τα φετινα Χριστούγεννα από ..διάθεση .. καί νά φανταστείς οτι έχω καί 2 δέντρα σπίτι ενα μεγάλο καί ενα πιό μικρούτσικο χαχαχχαα .. αλλα βαριέμαι φρικτά νά τά κατεβάσω απο τό πατάρι .. οπως καταλαβαίνεις .. φέτος τήν έκανα " κοπάνα" ,,, Καλή εβδομάδα , τά φιλιά μου .

Alma Libre είπε...

@ αγαπημένο λουλουδάκι συμφονώ απόλυτα μαζί σου σέ ολα , εγώ φέτος οπως έγραψα καί πίό πάνω τήν έκανα .. κοπάνα .. χαχαχχα
Καλό βράδυ
φιλάκι .

Alma Libre είπε...

@ Αγγελάκι μου , καί εγώ φέτος βαρέθηκα .. μόνο τά εξωτερικά επιμελήθηκα κάπως .. χαχχαχα..
Νά,μαστε καλά .. καί έχουμε χρόνιαα νά στολίζουμε ..
Σέ φιλώ πολύ .

Alma Libre είπε...

@ simone μέ τά γλυκά σου μυστικά , Καλώς ήλθες καί σέ ευχαριστώ γιά τό σχόλιο σου , σού έυχομαι οτι καλύτερο γιά αυτές τίς γιορτές . νά είσαι καλά καί νά συνεχίζεις νά μάς χαρίζεις τά ομορφα μυστικά σου
Σέ φιλώ .

Ρεβεκκα είπε...

Πρωτη φορα διαβαζω για την προελευση του έλατου και τον στολισμο του καραβιου.Πολυ λεπτομερης.Εγω πρωτη φορα στολισα ενα κλαδι φετος.Το δενδρο δεν μου πολυαρεσει,θα προτιμουσα το καραβακι μιας κ ειμαι απο νησι.Φιλια κ καλο βραδυ.

Marouli είπε...

Εμαθα τοοοοσα κοριτσακι μου!! Εμενα μου αρεσει το δεντρακι αν και το καραβακι που στολιζει καθε χρονο μια θεια μου εχει αλλη μαγεια!

Μαρουλοφιλακια!

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

καραβακι καραβακι συμφωνο γιατι εδω στο δασος μου εχουν κοψει ολα τα ελατα!

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

μαρουλάκι μου γλυκό, δυστυχώς, το φανταχτερό μάθαμε να βρίσκουμε ελκυστικό!

Alma Libre είπε...

@ Ρεβεκκα γλυκιά μου , στά νησιά τά καραβάκια κρατάνε ακόμα τήν παράδοση . ευτυχώς νά λέμε δηλαδή .
Τήν καλημέρα μου .
Φιλάκια .

@ Μαρουλάκι μου γλυκό .. καί τά 2 έχουν τήν μαγεία τους .. ανάλογα τά γούστα πάιζει εδώ ..
φιλάκια μικρή μου .

Alma Libre είπε...

@ Μάγε μου καλώς ήλθες ...
χμμ γιατί δέν κάνεις τά μαγικά σου .. νά ξαναβγούνε πάλι ????? χιιχιιχιχί ...
Τήν Καλημέραμου
φιλάκι .

Alma Libre είπε...

@ Λύχνε μου έτσι ακριβώς είναι . αν καί οπως έχουμε μάθει .. "οτι λάμπει .. δέν είναι καί χρυσός "
Τήν καλημέρα μου
φιλάκι γλυκό .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...